Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 Tarjouspyynnöt

 • Kerro lomakkeella lyhyesti kohteesta: Koko, sijainti ja minkälaiseen haasteeseen toivotte ratkaisua.
 • Vastaamme teille puhelimitse tai sähköpostitse mahdollisimman pian.

Yhteydenotto on sitoumukseton, yhteystietoja ei kerätä eikä luovuteta.

*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Hajunpoistot ja desinfioinnit turvallisesti palveluna

Irtaimiston desinfioiva puhdistus

Puhdistuksen jäkeen hajunpoisto otsonilla.Manuaalinenpuhdistus ja desinfiointi

Myös irtain altistuu sisäilmahaitoille kuten homeitiöille, mikrobeille, toksiineille, hajuille sekä allergeeneille. Iso osa irtaimesta on puhdistettavissa käyttökuntoon, ja onkin tärkeää tehdä se ennen muuttoa uusiin tiloihin. Tärkeää myös tiedostaa mitkä irtaimesta on pelastettavissa ja minkälaisella prosessilla, jotta sisäilmahaittoja ei siirry irtaimen mukana uusiin tiloihin.

 

 

Mitkä irtaimistosta on hävitettävä, mitä ei kannata ja mitä ei voi puhdistaa

Yksinkertainen perussääntö on, että irtain on puhdistettavissa, jos siinä ei ole homekasvustoa tai -pilkkuja. Homeet eivät yleensä kasva irtaimessa koska siihen tarvittava kosteus puuttuu. Hajuhaitat ja ilmateitse leviävät itiöt kuitenkin tarttuvat herkästi erilaisiin materiaaleihin, ja siksi puhdistamaton irtain voi aiheuttaa oireita myös muuton jälkeen uusissa tiloissa.

 • Tärkeää on tehdä alkukarsinta, eli puhdistettavasta irtaimistosta karsitaan pois kaikki ne joita ei arvonsa puolesta kannata puhdistaa, ja karsitaan jos on selvästi vaurioitunutta (homehtunutta) materiaalia.
 • Kartoitettava on myös ne artikkelit ja laitteet, jotka sisältävät herkkää teknologiaa, eivätkä sen puolesta kestä hapettavia desinfiointimenetelmiä. Tällaisia ovat mm. lääketieteelliset kuvantamislaitteet. Herkkien laitteiden osalta desinfioinnin tulee tapahtua manuaalisin menetelmiä käyttäen oikeilla aineilla ja pintapuolisesti.
 • Haastava materiaali on myös lain mukaan säilytettävä arkistomateriaali. Tämän tyyppistä materiaalia ei saa käsitellä hapettavilla menetelmillä. Ainoat vaihtoehdot ovat hepa-imurointi harjapäisellä imurilla ja pintapuolinen nihkeäpyyhintä niiltä osin kuin on mahdollista (mm. mappien kannet ja kotelot). 

Muutamia pääkohtia irtaimen puhdistamisen prosessista

Desinfioitavaa irtaintaDesinfioitavaa irtaintaKun kPuhdistettavaa irtaintaPuhdistettavaa irtaintaaikki tarpeettomat ja ei puhdistettavissa olevat tavarat on karsittu, selvästi homehtunut (homepilkkuja tai pintahometta) hävitetty, ja herkkää teknologiaa sisältävät laitteet kartoitettu, siirretään desinfiointiin valikoitunut puhdistettava irtain erilliseen puhdistustilaan. Irtaimelle tehdään ennen muuttoa 2-vaiheinen puhdistus. Ensin fyysinen puhdistus manuaalisin menetelmin ja sen jälkeen desinfiointi hapetus tekniikalla.

 

 • Manuaalinen puhdistus
  Käyttäen homeettomaksi siivous menetelmiä (hepa-imurointi, nihkeäpyyhintä, höyrypesuri)
 • Desinfioiva puhdistus
  Hapetus tekniikalla (H202 / O3 / Cl)

         --> Tämän jälkeen muutto uusiin tiloihoihin


Yllämainitulla prosessilla varmistetaan että irtain puhdistetaan oikeaoppisesti sekä minimoidaan riskit oireiden jatkumisesta uusissa tiloissa. Autamme mielellämme puhdistusprosessissa alusta loppuun ja tarvittaessa voimme toimia osana suunnitteluprosessia.

 • Meillä on kokemusta mittavista muuton yhteydessä tehtävistä puhdistus ja desinfiointiurakoista mm. terveydenhuollon ja asumispalveluyksiköiden osalta sekä seurakuntien muutoissa uusiin tiloihin. Haasteena näissä ovat erityisesti aikataululliset seikat, koska palvelutuotannon on pyörittävä myös puhdistusoperaation aikana. Eli tärkeässä roolissa on suunnittelu, aikataulutus, tiedottaminen eri yksiköiden välillä sekä itse puhdistus operaation toteutus niin, ettei palvelutuotanto häiriinny.

Soita ja kysy lisää tai pyydä tarjous: 045 671 1100  /  info@raikasilma.fi

 


Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Ovatko arkistomateriaalit käsiteltävissä?

 • Työterveyslaitos antaa ohjeeksi että "Mapeista ja kirjoista puhdistetaan kannet, sillä välilehtiin ei yleensä pääse merkittäviä määriä homepölyä" (TTL, homeettomaksi siivous). Eli ensin tehdään homeettomaksi siivous ja sitten desinfioiva otsonointi. HUOM! Arkistomateriaali jossa laillinen säilytysvelvoite, ei saa käsitellä hapettavasti.

Mitä tarkoittaa hapettava käsittely?

 • Hapetusreaktiossa haitta-aineet, homeitiöt ja muut mikrobit sekä hajumolekylit tuhotaan rakenteellisesti. Voimakkaasti hapettavia aineita ovat mm. kloori, otsoni ja vetyperoksidi. Erityisesti vetyperoksidin pohjalle on olemassa hyviä desinfioivia ja hajut poistavia puhdistusaineita.

Onko hapettavien aineiden käyttö turvallista?

 • Käytön aikana aineiden käyttäjän tulee suojautua kemikaalisuojin. Hapettavat aineet ovat hengitettäessä limakalvoja ärsyttävä aine. Nykyiset hapettavat aineet eivät jätä kemikaalijäämiä pinnoille, sisäilmaan tai irtaimeen, vaan aineet puoliintuvat täysin hapeksi ja vedeksi.