Kesämökin raikastus
Otsonointi tai kuivasavukäsittely
"Mummon mökin tuoksu" on monelle kesämökin omistajalle tuttu, mutta ei aina niin tervetullut tuoksu. Tunkkainen haju tarttuu helposti tekstiileihin ja vaikuttaa yleiseen viihtyisyyteen. Hajuhaitta voi aiheuttaa myös terveydellisiä oireita, jos kärsii allergioista tai hengitystiesairauksista.
Kesämökkien haasteena ovat suomen olosuhteet. Talven kylmyys ja kosteus yhdessä heikon ilmanvaihdon kanssa synnyttää ajan saatossa tunkkaisen sisäilman, jonka poistamiseen ei kotikonstit enää riitä.
- Tunkkaisuus havaitaan hajuhaittana, ummehtuneena sisäilmana tai "mummonmökin tuoksuna". Monesti haju huomataan viimeistään silloin, kun mökillä käynnin jälkeen huomataan hajun tarttuneen vaatteisiin.
- Tunkkaisuus syntyy kun ulkona ja sisällä luontaisestikin esiintyvät homeitiöt pääsevät olosuhteista johtuen lisääntymään sisäilmassa. Etenkin kesämökeillä on tyypillistä että itiöiden määrä vähitellen lisääntyy aiheuttaen lopulta tunkkaisuutena havaittavan sisäilmahaitan. Tämä ei tarkoita että kyseessä olisi homeongelma, mutta toki rakenteet kannattaa aina tarkistaa kosteusvaurioiden poissulkemiseksi.
- Samaa sisäilmahaastetta tavataan usein vanhemmissa painovoimaisen ilmanvaihdon asuinkiinteistöissä.
Tunkkaisen hajuhaitan poistaminen
Sisäilmassa olevat itiöt tunkeutuvat ajan saatossa pintamateriaalin pieniin huokosiin (myös irtaimessa), siksi tunkkaisen hajun poistaminen kotikonstein on haasteellista. Perinteiset keinot kuten siivous, tuuletus ja tekstiilien pesu eivät riitä siinä vaiheessa kun tunkkainen hajuhaitta on päässyt syntymään. Hajuhaittaa tuottavat itiöt tulee poistaa sisäilmasta, pinnoilta ja irtaimesta hapettavalla ja desinfioivalla käsittelyllä.
- Hajunpoistomenetelmiä ovat otsonointi ja kuivasavukäsittely, ja lähtötilanteesta riippuen tehdään valinta kunpi menetelmistä antaa parhaan tuloksen. Pitkään jatkuneissa ongelmissa suositellaan molempien menetelmien käyttöä.
- Menetelmän valintaan vaikuttaa hajuhaitan historia. Jos hajuhaitta on kestänyt pitkään (vuosia), on haju päässyt tunkeutumaan myös syvälle pintaan ja rakenteisiin. Näissä tilanteissa tuositellaan sekä otsonointia että kuivasavukäsittelyä. Tarvittaessa käsittelyt voidaan tehdä ylipaineistamalla käsiteltävä tila, jolloin aineet saadaan tunkeutumaan myös ylä- ja alapohjiin.
Kesämökin raikastus otsonoinnilla tai kuivasavulla
Vetyperoksidikäsittely kuivasavumenetelmällä.Hapettava hajunpoisto tuhoaa hajun lisäksi myös hajun aiheuttajat, eli sisäilmassa ja pinnoilla luontaisesti olosuhteiden takia lisääntyneet itiöt. Myös irtaimisto on puhdistettavissa homeenhajuista samalla mökin käsittelykerralla.
- Irtaimistosta kovat kalusteet, käyttötavarat ja ohuet kankaat ovat hyvin käsiteltävissä. Paksuja pehmusteita (patjat, tyynyt) sisältävä materiaali on haaste, koska materiaalin sisään tunkeutunutta hajuhaittaa ei enää saada poistettua. Asuintiloille ja irtaimelle suositellaan hajunpoiston jälkeen tehtävää perus siivousta, puistelua, pintojen pyyhintää.
- Menetelminä toimivat otsonikäsittely tai vetyperoksidiin pohjautuva kuivasavu. Käsittelyistä ei jää pintoihin tai sisäilmaan kemikaalijäämiä.
Mikäli kohteena on peruskorjauksessa oleva mökki/kiinteistö, kannattaa desinfioivat hajunpoistokäsittelyt tehdä siinä vaiheessa kun rakenteet ovat korjattu mutta vielä auki.
Soita ja kysy lisää: 045 671 1100
- HUOM! Kesämökkien käsittelyt saatavissa laajalla alueella Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Satakunnassa, Hämeessä, Päijät Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla. Kesämökkien käsittelyt tehdään 1.5 - 31.10 välisenä aikana, palvelu kannattaa tilata jo hyvissä ajoin ennen kesää.
Ilmanvaihdon parantaminen kesämökeillä
Mobair tuloilmalaite.Yleisin syy tunkkaisuuteen kesämökeillä on korvausilman puuttuminen. Toki rakenteet ovat usein hengittävät mutta se ei riitä poistamaan talvikauden kosteutta. Ilman tulee sekä poistua että päästä sisään hallitusti.
Hajunpoistokäsittelyiden jälkeen kannattaa kiinnittää huomiota korvausilman saannin parantamiseen, jotta tunkkaisuus ei palaisi taas tulevina vuosina. Erityisesti talviaikaan tulee huolehtia ilman riittävästä vaihtuvuudesta jotta olosuhteiden aiheuttama kosteuskuorma pysyy aisoissa.