Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 Tarjouspyynnöt

 • Kerro lomakkeella lyhyesti kohteesta: Koko, sijainti ja minkälaiseen haasteeseen toivotte ratkaisua.
 • Vastaamme teille puhelimitse tai sähköpostitse mahdollisimman pian.

Yhteydenotto on sitoumukseton, yhteystietoja ei kerätä eikä luovuteta.

*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Tupakanhajun poistaminen

Tupakkapesu, otsonointi ja kuivasavukäsittelyt

16 vuotta tupakoitu kohde vaatii laajan saneerauksen, pelkkä otsonointi ei riitä.16 vuotta tupakoitu kohde vaatii laajan saneerauksen, pelkkä otsonointi ei riitä.Tupakanhaju on hyvin haasteellinen poistettava. Lyhytaikainenkin tupakointi sisätiloissa aiheuttaa pintoihin kiinnittyvän haitan, jonka poistamiseen tarvitaan pintojen pesua ja hapettavaa hajunpoistoa.

Hetkellisen tupakoinnin aiheuttamat hajuhaitat voidaan saada pois tehokkaalla tuulettamisella. Tuulettamista tehostaa jos on käytettävissä puhaltimia ilman vaihtumisen tehostamiseksi. Tuuletus auttaa mikäli haju ei ole ehtinyt kiinnittymään pinnoille ja irtaimeen.

Mikäli tuuletus ei poista hajua, tarvitaan hapettava hajunpoisto, ja mikäli pinnoille on kertynyt näkyvää tupakan jäämää niin ensin pintojen pesu. Pitkäaikaisen tupakoinnin jälkeen voidaan tarvita lisäksi pintaremonttia.

Hajunpoiston vaiheet

Tilanne hajunpoiston kannalta on vaativa silloin kun sisätiloissa on tupakoitu säännöllisesti kuukausia tai jopa vuosia. Tällöin pinnoilla on nähtävissä tupakan aiheuttamaa jäämää, joka havaitaan pintojen kellastumisina.

Vaativissa tilanteissa hajunpoisto tehdään useammassa eri vaiheessa:

 1. Pintojen tupakka-pesu
 2. Valkaiseva kloori-pesu
 3. Hapettavat hajunpoistot

+ erittäin vaativissa tilanteissa lisäksi

 1. Vaurioituneiden materiaalien purku (kaapit, karmit, listat, lattia)
 2. Pintojen tupakkapesu
 3. Valkaiseva kloori-pesu
 4. Hapettavat hajunpoistot
 5. Pintojen sulkumaalaus
 6. Uudet kalusteet, listat, ovet ym

Mitä tarkoittaa tupakka-pesu?

Tupakka-pesu on yleisnimitys niistä menetelmistä ja pesuaineista, joita käytetään tupakanjäämän sekä hajuhaitan poistamiseksi pinnoila. Tupakkapesussa käytetään mm. vetyperoksidipohjaista Odox-merkkistä hajunpoistopesuainetta sekä SOT1-Nokipesu pesuainetta. Riippuen miten paljon ja kuinka pitkältä ajalta pinnoilla on tupakan aiheuttaa jäämää, pinnat pestään tyypillisesti 1-3 kertaan. Tupakkapesun jälkeen pinnat käydään vielä läpi klooripohjaisella pesuaineella pintojen värimuutosten vaalentamiseksi.

Työ on pitkälti käsityötä, kaikki pinnat käydään läpi lattiasta kattoon sentti sentiltä. Tarvittaessa apuna käytetään imevää höyrypuhdistinta.

Mitä tarkoittaa hapettava hajunpoisto?

Hapettavia hajunpoistoja ovat otsonointi ja kuivasavukäsittely. Kun pinnat on pesty jäämästä puhtaaksi, on hajutilanne helpottanut mutta tehtävää on vielä. Pesujen jälkeen tehdään hapettava hajunpoistokäsittely, joka tehdään otsonoinnilla, kuivasavukäsittelyllä tai näiden kahden käsittelyn kombinaatiolla.

Menetelmässä hajun aiheuttaja, kuten tupakan tai savun pinnoille muodostamat yhdisteet, eliminoidaan tuhoamalla yhdiste hapettamalla. Menetelmää käytetään kun muut tavanomaiset hajunpoistokeinot (siivous, tuuletus) eivät riitä.

Kummassakin menetelmässä hajunpoiston periaate on sama (hapetus) mutta vetyperoksidi aerosolina tunkeutuu paremmin pintamateriaalin huokosiin. Kumpikaan menetelmä ei jätä pinnoille terveydelle haitallisia kemikaalijäämiä.

Missä tilanteessa riittää pelkkä otsonointi?

Jos tupakointi on ollut vain väliaikaista tai sitä on harrastettu maltillisesti esimerkiksi parvekkeella, saattaa pelkkä voimakas otsonointi riittää. Tärkeää on tarkastella ja testata ensin pintojen puhtaus, mikäli pinnat vaikuttaa puhtaalta, voidaan pelkkää otsonointia kokeilla.

Miten arvioida tuleeko tupakoitu asunto lisäksi vielä pintaremontoida?

Tupakan haju.Vuosien tai vuosikymmenten aikana kerääntyneet terva ja nikotiinijäämät aiheuttavat pinnoille pysyviä pinttymiä, joiden eliminoimiseksi on tehtävä kaikki käytettävissä olevat keinot. Jos siis pinnoille on ehtinyt muodostua värimuutoksia (kellastumaa/rusehtumaa), täytyy pinnat vielä tupakkapesun ja hajunpoiston jälkeen maalata tai tapetoida. Pitkään tupakoiduissa kohteissa tarvitaan kaikki tehtävissä olevat toimet, jotta asunnosta on mahdollista saada raikas.

Oheisessa kuvassa esimerkkinä pitkään tupakoitu kohde jossa pinnoille on kertynyt hyvin paljon jäämää. Kyseinen seinä pestiin ensin SOT1 Nokipesuaineella, sen jälkeen valkaisevalla kloori-pohjaisella pesuaineella sekä ODOX tehoaineella, joka omaa hapettavan hajunpoisto-ominaisuuden.

Maalattu tiiliseinä oli niin sanotusti "helppo", eli seinän sai pelkästään pesemällä melko hyvään kuntoon, seinään jäi kuitenkin lievää tummentumaa, joten suosituksena lisäksi maalaus.

Mikäli kyseessä olisi ollut käsittelemätön huokoinen tiilipinta, olisi työ ollut vielä moninkertaisesti haastavampi.

Hajun poisto

Pistorasiakuvassa esimerkkinä miltä näyttää 15 vuotta tupakoidun asunnon pistorasiat. Usein pistorasiat kellastuvat tupakasta pysyvästi, jolloin kaikkien rasioiden ja valokytkimien vaihto on ainoa vaihtoehto.

Kysy hajunpoistoa palveluna: 045 671 1100

Ostamassa tai remontoimassa tupakoitua asuntoa?

Miten arvioida tupakan aiheuttaman haitan vaativuutta ja haitan poistoon tarvittavia toimia?

Meille tulee usein asiakastilanteita, jossa asiakas on harkitsemassa ostoa tai jo ostanut "hiukan tupakoidun" asunnon, mutta hajuhaitta osoittautuukin arvioitua huomattavasti haasteellisemmaksi. Haitan arvioiminen asuntonäytössä on monesti haasteellista, osittain myös sen takia että ennen näyttöä asunnot usein tuuletetaan huolellisesti ja pidetään viileänä, jolloin hajuhaitat eivät tule esiin.

Vältä ikävät yllätykset

Tupakan aiheuttamaa haittaa arvioitaessa on hyvä pyrkiä selvittämään miten pitkään tilassa on tupakoitu ja millä tavalla. Tupakointiaika määrittää haitan pinttyneisyysasteen ja tupakointi tavat miten voimakas hajuhaitta on kyseessä. Haitan vaativuuteen vaikuttaa merkittävästi tupakoinnin määrä ja tapa, eli kuinka paljon, miten pitkään ja milla tavalla on tupakoitu. Esimerkiksi vapaasti sisällä, vain liesituulettimen alla vai tuuletusparvekkeella.

Nämä kaikki vaikuttavat siihen miten vaativa toimenpide hajun poistaminen kokonaisuudessaan tulee olemaan.

Tarkka arvio ei aina mahdollista

Aina yllämainittuja seikkoja ei ole mahdollista arvioida tarkasti. Tupakoinnin aiheuttamaa haastetta voidaan kuitenkin tarkastella myös aistinvaraisesti tekemällä hajuhaitan ensiarviointi sekä jonkin aikaa tilassa olon jälkeen tarkastella tarttuuko haju vaatteisiin. Silmin voidaan havaita onko pinnoilla nähtävissä tupakan aiheuttamia tummentumia ja kellastumia. Pestäviä pintoja (kuten keittiökaapiston ovia) voi testiksi pieneltä alueelta hangata sienellä ja emäksisellä pesuaineella, jolloin nähdään irtoaako tummaa tupakoinnin jättämää likaa ja kirkastuuko väritys.

Hajuhaitan ensiarviointi asuntonäytössä.

Hajun aistinvarainen arvio on tehtävä ensimmäisen minuutin aikana, tämän jälkeen nenä alkaa tottumaan

 • Asunnon tulisi olla tuulettamaton ja normaalissa asumislämmössä
 • Tarkastele erityisesti ovien karmit, listat ja pistorasiat/valokytkimet. Nämä useimmiten kellastuvat ensimmäisenä.
 • Tarkastele myös maalatut seinäpinnat. Tupakointi aiheuttaa usein niin tasaisen kellastuman, että maalipinnan oletetaan olevan väriltään beige, mutta osoittautuukin tupakan kellastuttamaksi ja alunperin valkoiseksi maalipinnaksi.
 • Huomioi asuntonäytöissä onko asunto juuri tuuletettu ja lämpötilaltaan viileä, tai onko ikkunaa parhaillaan avoinna. Tuulettamalla ja lämpötilaa laskemalla voidaan saada hetkellisesti jopa hajuttomaksi.

Kun lasket remontille budjettia

Käytä mahdollisuuksien mukaan aina ammattilaista ja mieti kuinka paljon pystyt tekemään itse. Arvioi / pyydä tarjous erikseen asunnon:

 • purkutoimille
 • tupakkapesulle ja hajunpoistotoimille
 • pintaremontille
 • uusille kiinto kalusteille

Huomio että pintaremontissa on käytettävä kalliita sulkumaaleja, ja huomioi että todennäköisesti myös lattiamateriaali tulee uusia. Muista selvittää myös asbestin mahdollisuus, mikäli purkutyöt täytyy tehdä asbestityönä, on sillä myös oma hintalappunsa.